De kaartverkoop voor Blijdorp Festival is deze week weer van start gegaan. Op het festival, dat als vanouds naast de diergaarde plaatsvindt, kun je al jaren rekenen op een bijzonder progressieve muzikale line-up. Dit jaar besloot de organisatie om ook op het gebied van food wat meer risico te nemen. Het resultaat is een wel heel exotisch aanbod aan eten en drinken. Organisator Frankie Dros vertelt.
Blijdorp Festival

Dit jaar alweer voor de vierde keer. Het Roel Langerak Park zal op zaterdag 12 augustus weer omgebouwd worden tot een festivalterrein vol art, culture, music and happiness. Naast de diverse podia met ijzersterke muziekprogrammering is er weer plek voor kunst en cultuur. En voor lekker eten natuurlijk! Vorig jaar was er voor het eerst een volledige food court, waar zeven foodtrucks ons voorzagen van diverse goeie happen. Ook dit jaar kunnen we weer op een flink aanbod aan alles culinairs rekenen, maar verwacht geen pizza, hamburgers of ijsjes; Blijdorp Festival gaat op de exotische toer.
Inspiratie uit verre landen

Organisator Frankie Dros reist graag en laat zich in de landen van bestemming inspireren door de foodcultuur. “Ik ben afgelopen jaar in Zuid-Korea geweest, waar ik hond geprobeerd heb,” vertelt hij. “Dat smaakte eigenlijk helemaal niet slecht, dus ik begon me af te vragen waarom we in Nederland dit soort dieren niet eten.” Frankie besloot eens te onderzoeken of er nog meer onalledaagse diersoorten te eten zijn in Nederland. “Ik ontdekte dat er best veel mogelijk was. Er is bijvoorbeeld een foodtruck die krokodil, kangoeroe en kameel serveert. Die proberen we nu te boeken.”

Verder eten we dit jaar sandwiches belegd met de beroemde katten van Tashirojima, en pulled ‘pork’ van capibara, een soort uit de kluiten gewassen cavia. Daarnaast is er een kraam met een enorm zee-aquarium, waar je naast hele kreeften ook babyschildpadden kunt uitkiezen, die ter plekke voor je bereid worden. Omdat de schild van deze kleine schildpadjes nog zacht is, kun je 'm in z'n geheel eten. Ook voor de zoetekauw valt er wat te halen: niet de saaie appel op een stok, of het alomtegenwoordige hoorntje ijs, maar de op Malinese wijze gesuikerde hagedissenstaart aan een spiesje.
Maatschappelijk ondernemen

Zitten de festivalbezoekers nu wel te wachten op dit soort exotische happen? “Ik ben ervan overtuigd dat mensen het leuk vinden om nieuwe smaken te ontdekken,” zegt Frankie. “En we serveren ook gerechten van diersoorten uit de buurt. Omdat we erg bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen, omarmen we het credo ‘houd je stad schoon, eet een duif’. Er zal daarom ook lokale stadsduif te krijgen zijn.”

En dat is nog niet alles: we mogen ook een foodtruck verwachten die insecten gaat serveren en Frankie is in gesprek met een partij die de beste paardenburgers maakt. “Het klinkt raar, maar eigenlijk zijn dit soort initiatieven heel duurzaam,” legt Frankie uit. “De bio-industrie drukt zwaar op het milieu. Het eten van rund, varken en kip is helemaal niet goed voor onze planeet. Andere diersoorten en insecten zorgen voor een veel kleinere footprint.”
Broodje hond?
Er zit wat in, maar voor ons is het nog even wennen allemaal. We vragen ons stiekem af of deze culinaire programmering wel zo’n succes gaat worden. En gaan we echt hond eten? Als het aan Frankie ligt wel. “Ik heb de perfecte foodtruck al gevonden,” glundert hij.
Alle foto's behalve duif door Desiré van den Berg